Coronavirus: verkoop

26 mrt 2020

Op deze pagina vindt u antwoorden op vragen over verkoop in verband met het coronavirus. U leest de voorwaarden die gelden voor de verkoop van belegde broodjes en andere afhaalproducten. Ook vindt u informatie over het verkopen van brood. 

Voor de verkoop geldt: houd u aan het Protocol Verantwoord Winkelen.

 

Mag ik nog wel belegde broodjes, koffie-to-go, ijs, enzovoort verkopen?

Op 16 maart 2020 heeft de Rijksoverheid vooralsnog via haar website gecommuniceerd dat bezorgen en afhalen mogelijk blijft. Houd u daarbij aan het Protocol Verantwoord Winkelen. Horecagedeeltes met zitjes en (sta)tafels waaraan de consumptie genuttigd wordt, zijn niet toegestaan. Geef bij de verkoop aan dat het product thuis moet worden geconsumeerd. 

 

Hoe ga ik om met schermen?

Veel bakkers plaatsen schermen tussen de consument en het verkooppersoneel. Vergeet daarbij niet om ook het scherm aan beide kanten meerdere keren op een dag schoon te maken en te desinfecteren. Zorg er daarnaast voor dat de consument het scherm niet hoeft aan te raken om de producten aan te pakken. 

 

Mag ik als banketbakker naast mijn banket ook brood vervaardigen en verkopen?

Ja, dit mag als u bij de Kamer van Koophandel staat ingeschreven onder de SBI-code 10.71 het vervaardigen van brood en vers banketbakkerswerk.

 

Mag ik als chocolaterie naast chocolade ook brood vervaardigen en verkopen?

Als chocolaterie valt u onder de SBI-code 10.82.2. In deze code staat alleen het vervaardigen van chocolade en suikerwerk genoemd. Wilt u brood gaan verkopen in uw winkel dan moet u eerst het volgende doen:

  • Check de bestemming van uw pand, mag daar brood en of banket vervaardigd worden? De bestemming van uw pand vindt u op www.ruimtelijkeplannen.nl.
  • Check of u een aanvullende maatregelen moet nemen voor de omgevingswet, het betekent namelijk dat u uw melding moet doen voor het activiteitenbesluit. Dit doet u via deze website. Hiervoor heeft u een eHerkenning nodig. U verandert namelijk uw activiteiten doordat u naast het vervaardigen van chocolade nu gaat bakken.
  • Vraag bij de KvK een wijziging aan van uw activiteiten. U beschrijft daarbij uw wijzigingen en het verzoek om de code 10.71 het vervaardigen van brood en vers banketbakkerswerk toe te voegen aan uw activiteiten. Hier vindt u de mogelijkheid om de activiteiten te wijzigen.

 

Hoe is het geregeld met de zondagopening?

Ruimere openstelling is mogelijk, bijvoorbeeld op zondagochtend. Retailers onderling komen niet tot een uniform standpunt, dus dit wordt lokaal ingevuld (via uw gemeente).