Zout

Zout is een smaakmaker in veel bakkerijproducten en een belangrijk onderwerp in de bakkerijsector. De NBOV behartigt de belangen van de ambachtelijke bakkerijsector rondom zout bij de overheid en andere instanties.

Zoutreductie

De bakkerijsector heeft sinds 2009 het zoutgehalte in brood in twee stappen verminderd. Het wettelijke zoutgehalte op drogestofbasis is 1,8%. Dit staat in het Warenwetbesluit Meel en brood. In de factsheet Zout is deze wet samengevat. In 2017 is de brooddefinitie aangepast, waardoor meer broodsoorten onder het wettelijke zoutgehalte vallen. Hiermee neemt de bakkerijsector zijn verantwoording voor brood als gezond basisproduct.

NBOV Factsheet Zout

Dit document downloaden? Log in of word lid van de NBOV

Bakkerszout voor alle bakkerijproducten

In 2008 is broodzout in brood vervangen door bakkerszout waaraan jodium is toegevoegd (gejodeerd zout). Jodium is namelijk van belang om gezondheidsproblemen te voorkomen. In 2008 spraken de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB), de Nederlandse Brood- en Banketbakkersondernemersvereniging (NBOV) en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) af dat gejodeerd zout kan worden toegepast in alle bakkerijproducten. Daardoor is het gebruik van zout eenvoudiger voor de bakker en krijgen consumenten jodium via meerdere producten binnen. 

NBC dossier Zout

Op de website van het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) staat een dossier zout, met praktische informatie over zout in brood en oplossingen voor mogelijke technische problemen.