Acrylamidegehalte ontbijtkoek vaak te hoog

21 februari 2024

De NVWA onderzoekt elk jaar verschillende voedingsmiddelen om te beoordelen of die voldoen aan de referentiewaarden. In 2023 heeft de NVWA verschillende bakkersproducten onderzocht: ontbijtkoek, kruidnoten en speculaas. De resultaten van dit onderzoek zijn nu bekend gemaakt.

De NVWA bezocht in 2023 91 bakkerijen. Het gehalte aan acrylamide viel over het algemeen binnen de referentiewaarden. Alleen bij ontbijtkoek was dit anders. Bij meer dan de helft van de geteste ontbijtkoek was het acrylamidegehalte te hoog.

 

Risicobeperkende maatregelen

De referentiewaarden zijn geen wettelijke limieten. Je bent als ondernemer niet in overtreding als het acrylamide-gehalte in je product boven de referentiewaarden uitkomt. Wel ben je verplicht om risicobeperkende maatregelen te nemen en deze te registreren. Voor het registreren kan je gebruik maken van ons invulschema.

 

Het NBC heeft de volgende risicobeperkende maatregelen opgesteld:

 

  1. Verleng het rijsproces. Een langer rijsproces gaat de vorming van acrylamide tegen.
  2. Optimaliseer het vochtgehalte. Hoe meer vocht, hoe beter de acrylamidevorming wordt beperkt.
  3. Probeer de oventemperatuur te verlagen en de baktijd te verlengen. Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller acrylamide gevormd wordt.
  4. Houd de kleur van het product zo licht mogelijk. Hoe donkerder het product wordt gebakken, hoe groter de kans op acrylamidevorming.
  5. Pas op met het gebruik van E503 (ammoniumbicarbonaat). Gebruik een ander rijsmiddel (bijv. E500).
  6. Als je product elders wordt gebakken, verstrek deze instructies dan aan de partij die voor jou bakt.
Artikelen / Branche
NBOV in gesprek met het ministerie van SZW
Artikelen / Branche
Energiebesparing en verduurzaming bij bakkerijen
Artikelen / Branche
Succesvolle lobby: extra verhoging minimumloon van de baan