Warenwetbesluit: wit, bruin of volkoren?

“Krijg ik nu echt wit tarwesuikerbrood?” Het was een vaak gestelde vraag tijdens Bakkersvak 2020. Het antwoord op die vraag is: ja. Met de invoering van het nieuwe Warenwetbesluit Meel en brood krijgen ook broden als suikerbrood en krentenbrood in de naam de gebruikte graansoort(en) en/of de aanduiding wit, bruin of volkoren. Hoe werkt dat in de praktijk?

Broden indelen naar wit, bruin en volkoren

Na 1 juli 2020 deelt u uw broden in naar wit, bruin en volkoren. U kunt dit op de schapkaartje vermelden. U kunt ook de schappen onderverdelen in wit, bruin en volkoren, en de andere benamingen voor het brood (zoals suikerbrood, tarwesuikerbrood) op het schapkaartje vermelden.

  • Bevat het brood voornamelijk bloem en zijn de zemelen niet zichtbaar, dan noemt u het brood witbrood. 
  • Bevat het brood voornamelijk (volkoren)meel, al dan niet gemengd met gebroken graankorrels en -vlokken, en zijn de zemelen zichtbaar, dan noemt u het brood bruinbrood. Het advies daarbij is om minimaal 50% volkorenmeel te gebruiken.
  • Volkorenbrood bevat uitsluitend volkorenmeel en de zemelen zijn zichtbaar. Ook het volkorenmeel moet verplicht als volkoren zijn aangeduid.

U bepaalt aan de hand van het meelbestanddeel in de kruim van het brood of uw brood wit, bruin of volkoren is. De decoratie van het brood heeft geen invloed op de benaming van het brood. Daarmee voorkomt u vragen van kritische consumenten.

Het hele artikel lezen? Log in of word lid van de NBOV
Artikelen / NBOV
Werkgeverslasten moeten omlaag
Artikelen / Info en advies
De NBOV in Brussel
Artikelen / Info en advies
Belastingaangifte: dit zijn de regels voor aftrekbare zakelijke kosten