Virussen: hoe gaat u ermee om?

26 mrt 2020

 

Virusbesmettingen komen regelmatig voor in Nederland: denk aan de jaarlijkse griepgolf of een besmetting met het norovirus. Op dit moment is het coronavirus actueel. Wat betekent dat voor u? Hoe gaat u ermee om en hoe houdt u uw producten veilig?

Voor alle mogelijke virussen geldt: voorkom virusbesmetting van uw producten en uw medewerkers. Belangrijke regels zijn daarbij:

  • Zorg voor een goede persoonlijke hygiëne. Hoe dit moet, staat in de hygiënecode.
  • Zorg voor voldoende toiletten met water, zeep en bij voorkeur wegwerphanddoekjes. Was na ieder toiletgebruik de handen met stromend water en zeep.
  • Medewerkers die last hebben van griepverschijnselen, moeten hun werk met voedingsmiddelen per direct staken en dit melden aan hun leidinggevende. Medewerkers die een vermoedelijke norovirusinfectie hebben doorgemaakt, moeten na herstel van de symptomen minimaal 48 uur wachten voordat zij weer kunnen beginnen met hun werkzaamheden. In die periode worden namelijk grote hoeveelheden virus uitgescheiden en is het risico op besmetting van voedsel hoog.
  • Bescherm voedingsmiddelen tegen ontlasting, braaksel en virusdeeltjes uit braaksel die zich via de lucht verspreiden. Gooi voedingsmiddelen weg wanneer die daar toch mee in aanraking zijn gekomen.
  • Bewaar lot- en distributiegegevens goed, omdat virussen nog lang in voedsel kunnen blijven zitten.
  • Of een virus kan worden 'uitgeschakeld' door voedsel te verhitten, hangt sterk af van het soort virus, het voedsel en de besmettingsgraad. Verhitten van voedsel tot een kerntemperatuur van 90°C gedurende 90 seconden wordt echter als voldoende beschouwd om virussen te inactiveren.

 

Aanvullende informatie over het coronavirus - COVID-19

  • Actuele informatie en veelgestelde vragen, staat op onze pagina veelgestelde vragen
  • Op de website van het RIVM is informatie over het coronavirus te vinden. Het RIVM geeft daarnaast praktische en duidelijke tips.

 

Besmetting in uw bedrijf

 

Wat zijn virussen?

Virussen zijn zeer kleine besmettelijke 'deeltjes' bestaande uit erfelijk materiaal dat verpakt is in een eiwitmantel. Virussen planten zich niet zelf voort, maar hebben een gastheer nodig. Zij zorgen in voedsel dus niet voor bederf maar wel voor het overdragen van het virus op de mens. Verspreiding van virussen kan plaats vinden door:

  • kleine waterdruppeltjes
  • direct contact tussen twee personen
  • een steek of beet van een mug of teek
  • besmette ontlasting, water of voedsel

Met laboratoriumonderzoek kan vastgesteld worden of voedsel vervuild is met een virus.

Artikelen / Voedselveiligheid
Virussen: hoe gaat u ermee om?
Artikelen / Branche
Wedstrijd Brabantse Worstenbroodje uitgesteld vanwege coronavirus
Artikelen / NBOV
Coronavirus: branchecommunicatie
Artikelen / NBOV
Coronavirus: veelgestelde vragen
Artikelen / NBOV
Coronavirus: werknemer blijft thuis