In Nederland gaat naar schatting elk jaar ongeveer 1,7 tot 2,5 miljoen ton voedsel verloren in de voedselketen. Dat gebeurt in alle schakels, dus van grond tot mond. Om dit tegen te gaan heeft de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling een prioriteitenlijst gemaakt.
De lijst bevat tips voor de overheid om het beleid aan te passen. Hierdoor kan jij als ondernemer reststromen anders gebruiken en zo voedselverspilling voorkomen. Je hoeft niet te wachten tot de overheid het beleid aanpast. Ondernemers en consumenten kunnen meteen al relatief eenvoudig verspilling voorkomen. Lees onderaan ook de tips van Samen Tegen Voedselverspilling.
Dit kan je als ondernemer doen:
- Stuur op het aantal producten dat je maakt. Zorg dat je weet welke aantallen je gedurende de week verkoopt en pas je productie daarop aan. Zo beperkt je het aantal producten dat je aan het eind van de verkoopdag overhoudt.
- Kijk naar het assortiment. Bekijk aan het begin van ieder kalenderjaar kritisch je assortiment. Welke producten zorgen voor de omzet en de marges? Welke producten lopen minder goed? Door afscheid te nemen van de minder goed lopende producten, voorkom je verlies.
- Verwerk reststromen in nieuwe producten.
- Maak afspraken met een speciale app tegen verspilling. Met een anti-verspillingsapp geef je je restvoorraad aan het eind van de verkoopdag nog een goede bestemming.
- Ga na of levering aan de voedselbank of een vergelijkbaar alternatief mogelijk is.
- Maak eventueel afspraken met een plaatselijke veeboer. Lukt het niet om de reststromen via de bovenstaande kanalen te verkopen of te schenken, dan kunnen afspraken met een lokale veeboer een mogelijkheid zijn. Let er dan wel op dat u de bepalingen over GMP+ uit de hygiënecode toepast en dat u alleen producten zonder dierlijke grondstoffen (zoals vlees, ei en melk) meegeeft.