De NBOV neemt deel aan het brancheoverleg en het deskundigenoverleg van Riskplaza. Riskplaza is een databank en grondstofverificatiesysteem. De databank neemt het bedrijfsleven werk uit handen bij de borging van voedselveiligheid van ingrediënten.
Het geeft:
In dit brancheoverleg wordt het auditreglement beoordeeld en adviseren de aangesloten branches het bestuur van de Stichting Riskplaza. Daarnaast levert de NBOV als het nodig is aanvullende informatie over (mogelijke) gevaren in ingrediënten. Met als doel om de het gevaar bij de bron aan te pakken. Op die manier kan de eindgebruiker van het ingrediënt (de bakker) een voedselveilig eindproduct maken.
In de Riskplaza-databank staat informatie over de voedselveiligheid van ingrediënten. Informatie over de gevaren die aan ingrediënten verbonden kunnen zijn en de mogelijke maatregelen om deze gevaren te beheersen. Vertegenwoordigers uit de gehele sector, de NVWA en de certificerende instellingen zorgen er samen voor dat de informatie klopt. Hierdoor vormt de databank de gezamenlijke bron voor de hele levensmiddelensector. Dit gebeurt op basis van de ‘Circle of Knowledge’ (de kenniscirkel), waarbij literatuur en wetgeving de basis vormen.
Om de controle en goedkeuring van de ingrediënten voor de bakkerijsector te beschermen, is naast de databank een Riskplaza-audit+-systeem ontwikkeld. Deze audit+ is een aanvullende controle op het al behaalde voedselveiligheidscertificaat (HACCP, IFS, BRC, ISO 22.000, FSSC 22000 ). In de audit voor audit+-certificering wordt gekeken of er goed wordt omgegaan met de gevaren van de ingrediënten.
Als je inkoopt bij Riskplaza audit+-bedrijven, zijn de grondstofgevaren geborgd. Dit betekent dat de grondstoffen veilig zijn en je ze niet zelf hoeft te onderzoeken. Op Riskplaza staan de grondstofleveranciers die de Riskplaza-audit+ goed zijn doorlopen. Let daarbij op de scope (reikwijdte) van de certificering: een aantal bedrijven is voor een beperkt assortiment gecertificeerd.