Worstenbroodjes, rijstevlaaien en broodsnacks mag je onder voorwaarden ongekoeld verkopen. De aanvullende module ‘Ongekoeld presenteren’ van de Hygiënecode voor de bakkerij vermeldt de eisen en de maximale presentatietijd. In de code staan zes productgroepen die je met een verlengde presentatietijd ongekoeld mag verkopen. Per productgroep geldt een andere presentatie- en bewaartermijn.
De tabel met verschillende eisen voor de productgroepen (waaronder de maximale presentatietijd) download je onderaan.
Niet alleen de maximale presentatietijd is van belang. De aanvullende module is opgenomen in hoofdstuk 4.3 van de Hygiënecode. Daarin vind je de voorwaarden en praktische zaken als werkinstructies en registratieformulieren. De module borgt de voedselveiligheid van de ongekoelde verkoop ook met onderstaande eisen:
Constateert de NVWA bij een controle dat je niet voldoet aan de eisen voor ongekoelde verkoop? Dan krijg je een waarschuwing of boete. Neem in dat geval contact op met de NBOV.