Retourbrood

Retourbrood is brood dat niet is verkocht en daarmee in de retourstroom terechtkomt. De NBOV ziet hergebruik van retourstromen als een goede manier om producten nog van waarde te voorzien. In 2014 hebben twee studenten voedingsmiddelentechnologie van de HAS-hogeschool een afstudeeropdracht uitgevoerd naar de verwerking van retourbrood. Deze opdracht heeft drie verschillende producten opgeleverd: Brookjes, ABC'tje en ontbijtkoek.

 

Brookjes

Brookjes zijn knapperige en licht zoete koekjes die voor 34% uit retourbrood bestaan. De receptuur van de Brookjes is hieronder te downloaden. Ook is er een filmpje van het productieproces.

 

ABC'tje

ABC'tje staat voor AppelBroodCake, een kruising tussen een appeltaartje en een cake. De gehele cake bestaat voor 31% uit retourbrood. De receptuur van het ABC’tje is hieronder te downloaden. Ook is er een filmpje van het productieproces.

 

Ontbijtkoek

Veel bakkers hebben ontbijtkoek of peperkoek in het assortiment. Bij de meeste bakkers wordt een deel kantkoek of oude ontbijtkoek bij het nieuwe koekdeeg gevoegd. Dit kan ook met brood gedaan worden. Tot 10% brood kan aan de ontbijtkoek toegevoegd worden, zonder dat dit de kwaliteit van de ontbijtkoek beïnvloedt. De receptuur van de ontbijtkoek is hieronder te downloaden. Ook is er een filmpje van het productieproces.

 

De studenten hebben ook een volledig onderzoek en een eindpresentatie voor de NBOV verzorgd.

 

Meer informatie

Eindpresentatie studenten HAS over retourbrood 

Dit document downloaden? Log in of word lid van de NBOV

Tips en recepten retourbrood NBOV

Dit document downloaden? Log in of word lid van de NBOV