Sinterklaas- of kerstpakket? Dit mag u niet vergeten!

17 okt 2018

De lekkernijen voor de feestpakketten zijn klaar: het assortiment is zorgvuldig samengesteld, de recepturen geperfectioneerd, de bestellijsten gemaakt. Maar mag er een flesje bier bij het bierbrood? Wat zet u op de bestellijst? En wat doet u met de allergeneninformatie?

 
 

Niet alleen uw gangbare assortiment in de winkel en de webshop valt onder de etiketteringswetgeving, ook bij cadeaupakketten moet u klanten voorzien van productinformatie. Dit kan op de volgende manieren:

  • etiketteer de verschillende producten, of
  • maak een overzicht van de allergenen per product en voeg dit toe aan het pakket (zie het voorbeeld onderaan het artikel), of
  • hang een kaartje of een etiket met alle allergeneninformatie per product aan de buitenkant van het pakket.

Vergeet daarnaast niet de uiterste houdbaarheidsdatum (t.h.t.) op de producten te vermelden. Zo weet uw klant tot wanneer ieder product zijn kwaliteit behoudt.

Bestellijst

Gebruikt u een bestellijst voor de feestdagen? Op de bestellijst meldt u de warenwettelijke namen van de producten, samen met de eventuele fantasienaam; alleen de fantasienaam is niet voldoende. Vergeet ook hierbij de allergenen niet, of geef aan dat de allergeneninformatie op de website of in de winkel op te vragen is. Gebruikt u de lijst ook in de winkel, voeg dan de volgende zin toe:

Wij werken met verschillende soorten allergenen. Heeft u een vraag over de samenstelling van de producten, dan beantwoorden wij die graag.

Alcohol in een cadeaupakket

Als bakker mag u wijn en bier verkopen zonder vergunning, dus u kunt een flesje wijn of bier in een kerstpakket opnemen. U mag alleen geen alcohol laten proeven aan klanten. Daarnaast is het natuurlijk niet toegestaan om alcohol te verkopen aan jongeren onder de 18 jaar – en dat geldt ook voor een cadeaupakket dat alcohol bevat. Twijfelt u over de leeftijd van een klant? Vraag dan naar een identiteitsbewijs. Het is ook een goed idee om een alternatief pakket samen te stellen zonder alcoholische drank. Wanneer een zakelijke klant dan meerdere pakketten afneemt, kunt u navragen of zij ook pakketten zonder alcohol willen en deze leveren.  


Dit pakket bevat de volgende allergenen per product 
Speculaas: Glutenbevattende granen (tarwe en rogge), melk, ei.
Chocoladefiguren: Melk, soja. 
Chocoladeletter: Melk, soja.
Pepernoten: Glutenbevattende granen (tarwe, rogge).
Kruidnoten met strooigoed: Glutenbevattende granen (tarwe ), soja.

Het hele artikel lezen? Log in of word lid van de NBOV