Neem je een jongere in dienst? Dan is het belangrijk dat zij een duidelijke arbeidsovereenkomst krijgen. In de arbeidsovereenkomst staan afspraken over werkuren, salaris en andere arbeidsvoorwaarden. Het is belangrijk dat jongeren deze afspraken goed kunnen begrijpen. Daarom hebben wij arbeidsovereenkomsten speciaal voor jongeren gemaakt.
De arbeidsovereenkomsten voor jongeren bestaan uit 2 delen:
- De arbeidsovereenkomst in het kort: Hierin staan de belangrijkste afspraken duidelijk en kort beschreven.
- De volledige arbeidsovereenkomst: Dit is het uitgebreide juridische document waarin alle details staan. Dit document is leidend en moet worden ondertekend.
Alle arbeidsovereenkomsten zijn tijdelijk (voor bepaalde tijd). Er zijn vijf soorten arbeidsovereenkomsten:
- Arbeidsovereenkomst bepaalde tijd: De werknemer krijgt een maandsalaris, in mei vakantiegeld en bouwt vakantiedagen op.
- Arbeidsovereenkomst bepaalde tijd met ALL-IN loon: Het uurloon bevat zowel het normale loon als het vakantiegeld (8%) en de waarde van vakantiedagen (9,58%).
- Arbeidsovereenkomst bepaalde tijd vakantiewerker met ALL-IN loon: Dit is voor scholieren of studenten die alleen tijdens officiële schoolvakanties werken. Voor vakantiewerkers geldt de cao Bakkersbedrijf niet. Het uurloon bevat het vakantiegeld (8%) en de waarde van vakantiedagen (7,66%)
- Oproepovereenkomst/nulurencontract bepaalde tijd: Dit is een flexibele arbeidsovereenkomst, waarbij het aantal uren niet is vastgelegd. Let op! Voor deze overeenkomst gelden extra regels.
- Oproepovereenkomst/nulurencontract bepaalde tijd met ALL-IN loon: Dit is een flexibele arbeidsovereenkomst, waarbij het aantal uren niet is vastgelegd. Het uurloon bevat zowel het normale loon als het vakantiegeld (8%) en de waarde van vakantiedagen (9,58%). Let op! Voor deze overeenkomst gelden extra regels.
Let op! Betaal je een ALL-IN loon? Zorg er dan voor dat dit duidelijk op de loonstrook staat. Geef aan welk deel van het loon vakantiegeld is en welk deel van het loon voor vakantiedagen bedoeld is.
Let op! Bied je een oproepovereenkomst aan, dan gelden de volgende regels:
- Werknemers hebben recht op vakantiegeld en vakantiedagen
- De werktijden moeten minimaal 4 dagen van tevoren worden doorgegeven
- Wijzigen de werktijden korter dan 4 dagen van tevoren, dan moeten de oorspronkelijke uren die de werknemer zou werken ook worden betaald.
- Na 6 maanden heeft de werknemer ook recht op loon als hij niet heeft gewerkt. Het loon is dan gebaseerd op het gemiddeld aantal uren dat in de drie voorafgaande maanden is gewerkt.
- Werkt iemand minder dan 3 uur, dan krijgt hij loon over 3 uur.
- Na 12 maanden moet de werkgever een vast urenaanbod doen, gebaseerd op het gemiddelde van het afgelopen jaar.
- De opzegtermijn is 4 dagen
Deze modellen helpen werkgevers om met jongeren op een eenvoudige en heldere manier goede afspraken te maken.
Laatste update: 10-12-2024