AOW-gerechtige leeftijd: regels bij ontslag en ziekte

Leden stellen regelmatig vragen over o.a. personeelszaken, juridisch, financieel/fiscaal, huisvesting, onderwijs, warenwet, hygiëne en veiligheid. Zo kwam er pas een vraag binnen de regels die gelden bij ontslag en ziekte van een medewerker die de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt heeft.

Vraag:

Wij hebben een werknemer in dienst die de AOW-gerechtigde leeftijd heeft, maar nog wel bij ons werkt. Ik dacht dat er andere regels gelden bij ontslag en ziekte. Welke regels gelden er precies voor deze werknemer?

Antwoord: 

Voor de werknemers die de AOW-gerechtigde leeftijd hebben bereikt gelden inderdaad afwijkende regels. Hieronder worden ze per onderwerp weergegeven.

  • Einde contract: Uit de CAO Bakkersbedrijf volgt dat de arbeidsovereenkomst van een werknemer van rechtswege (automatisch) eindigt als hij de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt. Wilt u een persoon langer laten doorwerken, dan moet u een nieuwe arbeidsovereenkomst sluiten.
  • CAO: De CAO Bakkersbedrijf is niet van toepassing op de werknemer. U mag dus zelf kiezen welke afspraken u maakt over bijvoorbeeld vakantie en loon (bij ziekte). Het loon moet in totaal wel tenminste het minimumloon zijn inclusief vakantietoeslag (108% minimumloon).
  • Contract na vast contract: Als de arbeidsovereenkomst eindigt bij een overeengekomen pensioen- of AOW-leeftijd, kan daarna een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd worden overeengekomen die van rechtswege eindigt.
  • Aantal tijdelijke contracten: U kan de werknemer maximaal 6 tijdelijke contracten aanbieden. De periode waarin u dit doet, duurt maximaal 4 jaar. Na meer dan 6 contracten of na 4 jaar wordt het tijdelijke contract (arbeidsovereenkomst bepaalde tijd) automatisch een vast contract (arbeidsovereenkomst onbepaalde tijd).
  • Ziekte en re-integratie: Tijdens ziekte hoeft u het loon maximaal 6 weken door te betalen. Tijdens deze 6 weken heeft u een re-integratieverplichting. Hierbij geldt dat u niet verplicht bent een plan van aanpak op te stellen en is re-integratie in tweede spoor niet nodig. Na de 6 weken geldt het opzegverbod bij ziekte niet meer en is het toegestaan de werknemer te ontslaan, waarbij de werknemer ziek uit dienst gaat. U hoeft dus niet twee jaar het salaris door te betalen. De werknemer heeft in dit geval ook geen recht op een ziektewetuitkering.
  • Transitievergoeding: U hoeft aan deze werknemer geen transitievergoeding te betalen als hij uit dienst gaat.

Let op: de regels zijn afwijkend als de werknemer pas in dienst treedt nadat hij de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt heeft.

 

13-11-2024

Het hele artikel lezen?

Wachtwoord resetten