74% van de Nederlanders ziet brood als cultureel erfgoed. Brood is onmisbaar in ons leven volgens 76% en 83% geeft aan brood te zien als een belangrijk onderdeel van een gebalanceerd dieet. Dit blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Blauw Research naar de perceptie van brood in opdracht van het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC).
76% van de 800 respondenten geeft in het onderzoek aan zich geen leven zonder brood voor te kunnen stellen. Ze geven aan dat brood eten een gewoonte is die ze van huis uit hebben meegekregen (aldus 90%). 74% ziet brood als cultureel erfgoed. De sterke emotionele band die de ondervraagden hebben met brood onderstreept dit. Uit het onderzoek komt naar voren dat die band veel sterker is dan met broodvervangers’ zoals muesli, granola of (groente)smoothies. Maar ook producten als fruit en yoghurt komen niet in de buurt.
Meester Boulanger en Meester Patissier Robèrt van Beckhoven: “Wat de reden is dat brood zo’n diepgewortelde traditie is in de Nederlandse cultuur? Tja, waarom nemen we in Nederland allemaal een broodtrommeltje mee naar ons werk en in Frankrijk niet? Dat durf ik niet met zekerheid te zeggen. Het is natuurlijk voedzaam, goed houdbaar én je kunt er goed mee variëren. We hebben in Nederland dan ook een enorm assortiment, van bijna alle granen bakken we wel brood. Ook in beleg is de variatie enorm; ik weet zeker dat er geen land is met zoveel broodbeleg als wij. En niet in de laatste plaats vieren we feest met brood! Denk aan kerststol, speciale paasbroodjes, worstenbroodjes met carnaval… Ook in die zin is brood onmiskenbaar onderdeel van de Nederlandse cultuur.”
83% van de ondervraagden ziet brood als een onmisbaar onderdeel in een goed gekozen en gezond dieet. Favoriete broodsoorten zijn volkoren-, meergranen-, bruin- en speltbrood. In de winkel kiezen consumenten naast deze soorten ook regelmatig voor een wit bolletje of een luxe broodje blijkt uit het onderzoek. En huishoudens met kinderen kopen vaker witbrood dan andere huishoudens. Smaak, veel vezels, voedzaam en gezond zijn de belangrijkste koopmotieven voor de ruimte meerderheid van de ondervraagden. Prijs en gemak spelen in mindere mate een rol.
“Brood is al eeuwenoud, maar past nog steeds perfect in een moderne leefstijl. Of je het nu gebruikt bij het ontbijt, de lunch of bij de borrel. Er is voor ieder moment een broodsoort om van te genieten. Mooi om te zien dat we steeds vaker voor een volkorenvariant kiezen. Volkorenbrood bevat de meeste voedingsstoffen en is daardoor de meeste gezonde keuze. Denk aan volkoren speltbrood of volkorenbolletjes. Witbrood op z’n tijd voor kinderen en jezelf kan natuurlijk ook prima!” aldus Zsuzsan Proos, voedingskundige bij het Nederlands Bakkerij Centrum.