Kerstmarkt? Oliebollen? Zo verkoop je voedselveilig!

Sta je op de kerstmarkt of ga je oliebollen verkopen in een kraam buiten de winkel? Een marktkraam is officieel een ‘mobiele bedrijfsruimte’. De Hygiënecode voor de Brood- en banketbakkerij heeft daarvoor een overgangsregeling. Hierin staat hoe je voedselveilig en hygiënisch verkoopt vanuit een mobiele bedrijfsruimte. Deze overgangsregeling vind je in de aanvullende modules van de Hygiënecode. Maar waar moeten de mobiele bedrijfsruimte, de (persoonlijke) hygiëne en het vervoer eigenlijk aan voldoen?

Bedrijfsruimte

  • De zijkanten en achterkant van de ruimte moeten zijn afgesloten, bijvoorbeeld met winddicht zeildoek.
  • Er moet (stromend) water zijn.
  • Oppervlakten die in aanraking komen met levensmiddelen moeten geschikt zijn voor het doel waarvoor je ze wil gebruiken. Ze moeten in een deugdelijke staat (heel en veilig) en eenvoudig schoon te maken zijn.
  • De koelcapaciteit moet voldoende zijn om producten en ingrediënten op de juiste temperatuur te bewaren en om de bewaartemperatuur te bewaken.

Persoonlijke hygiëne

  • Was je handen hygiënisch met zeep en droog ze bij voorkeur met papieren handdoeken.
  • Bind lange haren bij elkaar.
  • Draag schone kleding.

Afdekken producten

Zorg dat plaagdieren en consumenten niet bij de producten kunnen komen. Dit voorkomt besmetting van producten.

Bewaren, verhitten, terugkoelen en temperatuurcontrole

  • Bewaar bederfelijke levensmiddelen onder 7 °C.
  • Bewaar warme levensmiddelen boven 60 °C.
  • Verhit rauwe ingrediënten of producten altijd boven 75 °C.
  • Koel alle bereide producten die niet warm worden verkocht zo snel mogelijk terug naar onder 7 °C.
  • Controleer de temperaturen regelmatig met een digitale kernthermometer.

Schoonmaak

  • Hou de mobiele bedrijfsruimte schoon.
  • Maak de gebruikte materialen en oppervlakken die met levensmiddelen in aanraking komen, regelmatig schoon.
  • Zorg dat er materialen aanwezig zijn om oppervlakken schoon te maken en te ontsmetten. Vervang deze op tijd.

Afval

Zorg dat afval op de juiste manier wordt afgevoerd, zodat plaagdieren (muizen, ratten en vogels) geen kans krijgen.

Verversen bakolie

Controleer aan het begin en aan het eind van de dag de kwaliteit van je bakolie. Ververs deze op tijd.

Vervoer van producten

  • Dek beslag en deegstukken af, zodat ongewenste stoffen deze niet kunnen besmetten.
  • Voorkom ook tijdens het vervoer kruisbesmetting van gegaarde producten door rauwe producten.
  • Borg de koelketen, bijvoorbeeld met een gekoelde wagen of met koelboxen.

Allergenenvermelding

  • Ook in je mobiele bedrijfsruimte moet je de allergenen van je producten in kaart brengen. En ervoor zorgen dat de informatie beschikbaar is voor de consument.
  • Kies je voor mondelinge informatie over allergenen? Dan moet je dit laten weten met bijvoorbeeld een bordje op de toonbank.

Hygiënecode

De Hygiënecode voor de Brood- en banketbakkerij vind je op de website van het NBC (na inloggen). Gebruik je de code nog niet? Vraag deze dan bij het NBC (tabblad Controle) tegen vergoeding aan.

Wachtwoord resetten