Even een berichtje posten op Facebook, met een smakelijke foto van een toef slagroom erbij. Veel ondernemers googelen zo’n foto en knippen en plakken die bij hun bericht. Lekker snel en makkelijk – en gratis. Totdat er enkele maanden later een rekening van meer dan duizend euro op de mat ploft. Voor de toef slagroom. Hoe zit dat? En belangrijker: hoe voorkom je dit?
De NBOV wordt regelmatig gebeld door bakkers en banketbakkers die onverwacht een (hoge) rekening ontvangen voor foto’s of ander beeldmateriaal dat zij van internet plukten. Veel ondernemers denken dat foto’s en ander materiaal op internet (zoals filmpjes, teksten en tekeningen) kosteloos gebruikt kunnen worden. Maar dat is niet het geval.
De foto’s, tekeningen, afbeeldingen, teksten en filmpjes zijn gemaakt door fotografen, tekenaars, vormgevers en tekstschrijvers. Zij hebben het auteursrecht op het materiaal en moeten daarvan leven. Dat betekent dat zij dus betaald moeten worden voor hun werk. Als je hun werk gebruikt zonder daarvoor te betalen, kan je daarom een rekening verwachten. Die rekening komt dan van de maker of van de eigenaar van het materiaal, zoals een foto- of tekstbureau.
Er zijn websites die gratis foto’s aanbieden. Ook de foto’s op ‘gratis’ fotosites zijn helaas niet gegarandeerd gratis. Soms ontvang je vanwege de kleine lettertjes van deze sites alsnog een rekening. Ga daarom altijd goed na of en hoe je een foto of ander (beeld)materiaal mag gebruiken. Twijfel je? Gebruik het materiaal dan niet. Een tip is om foto’s uit de beeldbank van de SAB te gebruiken. Aangesloten (banket)bakkers kunnen ze gratis downloaden en rechtenvrij gebruiken.
Meer informatie vind je op foto’s van internet. Zij kunnen voor advies op dit gebied ook contact opnemen met de NBOV.