Hoeveel spelt zit er in een speltbrood? Kan ik mijn nichtje met glutenallergie maïsbrood geven? Zomaar wat vragen waar consumenten mee worstelen. Daarom treden op 1 juli 2020 nieuwe regels in werking, die zijn vastgelegd in het aangepaste Warenwetbesluit Meel en brood. De wet is een initiatief van NBOV, Nebafa en NVB, om consumenten meer duidelijkheid over broodsoorten te geven. De nieuwe regels hebben een overgangstermijn van twee jaar. Dat betekent dat bakkers tot uiterlijk 1 juli 2022 de tijd hebben om eraan te voldoen.
NVB directeur Wim Kannegieter adviseert: “Voor de transparantie en geloofwaardigheid van de branche is het belangrijk dat de wet en de praktijk zo snel mogelijk op één lijn zijn. Voor consumenten is dat wel zo helder. Wacht dus niet tot 1 juli 2022, maar probeer de aanpassingen zo snel mogelijk door te voeren.” NBOV directeur Marie-Hélène Zengerink vult aan: “De nieuwe wet biedt transparantie naar de consument en geeft de bakker de handvatten om met zijn ambacht verder aan de slag te gaan.”
Door de enorme variëteit aan broden in Nederland is het lastig om door de spreekwoordelijke bomen het bos te zien. Daarom heeft de bakkerijsector gepleit voor regels over de samenstelling en eigenschappen van brood, zodat de bakker consumenten eenduidiger en daarmee transparanter kan informeren. De insteek was om naast de aanduiding volkoren ook de aanduiding speltbrood, meergranenbrood, (zuur)desem en desembrood in de wet te definiëren. Daarnaast was een oplossing nodig voor 600 grams-broden die niet aan de eisen voor de hoeveelheid droge stof van een half of heel brood kunnen voldoen. Inspraak van andere partijen heeft uiteindelijk geleid tot regels voor:
Voor het Warenwetbesluit Meel en brood heeft de NBOV overleg met het ministerie van VWS, de NVB en de Nebafa. Het NBC vervult daarbij als kennispartner de adviesrol. Inzet van de NBOV sinds 2015 is te zorgen voor transparantie naar de consument en een praktische uitvoerbaarheid voor de ambachtelijke bakker. Specifiek ging dit om de inzet voor (zuur)desem, (zuur)desembrood en de droge stof eis voor middengroot brood met de restrictie voor de bakblikmaat. Daarnaast zijn er in de loop van het traject ook aanvullende eisen besproken. In 2017 leverde dit een eerste aanpassing van het besluit op en nu in 2020 de aanvulling met aanvullende aanduidingen.
De vermelding wit, bruin of volkoren wordt verplicht voor alle broodsoorten. Dit maakt het voor de consument duidelijk wat de basis is van het meelbestanddeel, ongeacht de kleur van het brood.
Komende tijd lichten wij de verschillende wijzigingen verder toe aan de hand van voorbeelden. Wilt u direct aan de slag? Neem dan contact op met Wiepkje Colijn, onze beleidsmedewerker voedselveiligheid op 0182 - 69 30 30 of colijn@nbov.nl.