Vraag:
Mag ik afbeeldingen en foto’s die ik online gevonden heb gebruiken voor mijn eigen website en social media etc.?
Antwoord:
Nee, op foto’s, maar ook op teksten, illustraties en afbeeldingen zit auteursrecht. Dit betekent dat je niet zomaar iets mag gebruiken zonder toestemming. Het auteursrecht op een werk blijft geldig tot 70 jaar na de dood van de maker. Wil je een foto gebruiken, bijvoorbeeld voor een folder of je website? Dan moet je eerst toestemming vragen. Alleen de maker van de foto mag bepalen waar en hoe zijn werk gebruikt wordt.
Gebruik je toch foto’s, afbeeldingen of teksten zonder toestemming? Dan loop je het risico op een boete. Er zijn bedrijven die actief zoeken naar ongeoorloofd gebruik van beeldmateriaal op internet. De kans dat je betrapt wordt, is groter dan veel mensen denken.
Wat kun je wel doen:
- Controleer wie de eigenaar is van een foto, afbeelding of tekst. Wil je een foto gebruiken? Maak afspraken met de fotograaf of een vertegenwoordiger. Kun je de eigenaar niet vinden? Gebruik de foto dan niet, of maak gebruik van BeeldAnoniem om een vergoeding te betalen en een vrijwaring te krijgen.
- Zoek gratis of betaalde foto’s in beeldbanken, zoals stockfotografie. Let op: sommige beeldbanken stellen voorwaarden of vragen een vergoeding.
Bekende betaalde beeldbanken: Shutterstock, Getty Images, iStock.
Gratis beeldbanken: Pixabay, PXhere. Ook programma’s zoals Canva hebben een ingebouwde beeldbank.
- Gebruik beeldmateriaal met een Creative Commons-licentie gebruiken. Dit is een internationale afspraak waarbij de maker aangeeft hoe je het mag gebruiken.
- Zelf een fotograaf inhuren om foto’s te maken. Ook dan heeft de fotograaf auteursrecht maar je kunt wel goede afspraken maken over de gebruiksrechten (licentie) of het auteursrecht zelfs afkopen.
Meer informatie vind je op de website van de Kamer van Koophandel en DAS.