Etiketteren

Een Europese verordening zorgt ervoor dat in heel Europa de etiketten op levensmiddelen op dezelfde manier worden opgesteld. Deze verordening geldt ook voor het etiketteren van bakkerijproducten. 

De NBOV informeert haar leden hier regelmatig over en behartigt de belangen van haar leden. Dit heeft ertoe geleid dat:

  • ambachtelijke bakkers de allergeneninformatie bij niet-voorverpakte producten mondeling mogen verstrekken;
  • bij ambachtelijke voorverpakte producten de voedingswaardedeclaratie niet hoeft te worden vermeld.

 

Warenwetbesluit Etiketteren

In Nederland zijn de eisen voor etiketteren vastgelegd in het Warenwetbesluit Etiketteren van levensmiddelen. Deze wet is de omzetting van de Europese verordening naar de Nederlandse wet. In het Warenwetbesluit Etiketteren staat wanneer een product een etiket krijgt en waaraan dit etiket moet voldoen. In de special Nieuwe Productinformatieverordening: Het Nieuwe Etiketteren legt de NBOV uit welke eisen aan een etiket worden gesteld. Binnenkort wordt deze special vervangen door een factsheet met extra informatie.

Special Het Nieuwe Etiketteren

Niet-voorverpakte levensmiddelen

Sinds december 2014 omvat de categorie niet-voorverpakte levensmiddelen:

  • onverpakte en dagverse verpakte producten
  • langer houdbare producten waarvan dagelijks een werkvoorraad wordt aangelegd

De NVWA heeft een beslisboom opgesteld waarmee u aan de hand van de voorbeelden kunt nagaan welke verplichtingen per type product gelden.

Informatieblad (niet-)voorverpakte producten

NBOV Factsheet Allergeneninformatieverstrekking

Meer informatie over de etikettering van levensmiddelen en over de beslisboom op de website van de NVWA.

 

Procedure inbakverliezen

Bakkerijproducten verliezen tijdens het bakken een deel van het vocht uit de receptuur. Dit inbakverlies neemt u mee bij de berekening van de ingrediëntenlijst en de voedingswaardedeclaratie op het etiket. De procedure daarvoor staat in een informatiebrochure en begeleidende brief van de NVB, de NBOV en het NBC.

Inbakverlies

Procedure inbakverliezen