Voedselveiligheidstips voor december

31 okt 2018

U heeft het de komende weken hopelijk druk genoeg met uw planning, productie en verkoop. Houd echter ook de voedselveiligheid goed in de gaten. Daarom tien tips voor december - en één voor Halloween - die ook van pas komen in de rest van het jaar. 

 
 

Speculaas, kruidnoten en acrylamide Speculaas en kruidnoten zijn echte seizoensfavorieten. Tijdens het productieproces van deze producten bestaat echter kans op vorming van acrylamide. Acrylamide is een stof die onbedoeld ontstaat tijdens intensieve verhitting (bakken, frituren, roosteren, grillen of braden) van koolhydraatrijke voedingsmiddelen. Er bestaan aanwijzingen dat te veel acrylamide de kans op bepaalde vormen van kanker mogelijk beïnvloedt. Daarom heeft Europa referentiewaarden voor een aantal productgroepen in wetgeving opgenomen. Meer informatie hierover is te vinden bij de kennisartikelen van het NBC.  Zo kunt u het gehalte acrylamide in uw producten verlagen: Vervang het rijsmiddel ammoniumcarbonaat door natriumcarbonaat.  Bak producten af op kleur. Verlaag de baktemperatuur. Verleng indien mogelijk het rijsproces. Voeg het enzym asparaginase toe waar het effect heeft: bij langdurige productieprocessen, zoals een rijsproces. Hygiëne Goede h

Het hele artikel lezen? Log in of word lid van de NBOV