Uw bedrijf onder de NVWA-loep: 11 punten om op te letten

14 januari 2019

Heeft u al jaren geen inspecteur van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op bezoek gehad? Zorg dat uw aandacht voor voedselveiligheid en hygiëne in de tussentijd niet verslapt. Dit artikel bevat een uitgebreide checklist met 11 basispunten waarop u continu moet letten, zodat u goed voorbereid bent als de NVWA komt inspecteren. 

De NVWA werkt risicogestuurd. Dat betekent dat zij zich richten op bedrijven waarvan zij op dat moment inschatten dat er risico’s zijn. Daardoor kunnen er soms jaren voorbijgaan, zonder dat er een inspecteur in uw bedrijf langskomt. 

Checklist

Met onderstaande checklist zorgt u ervoor dat u in de basis voldoet aan de wet- en regelgeving. Deze lijst is niet uitputtend. Vergelijk daarom altijd uw processen met de beschrijving van de hygiënecode voor de brood- en banketbakkerij. Deze code vindt u op de website van het NBC als u bent ingelogd. Maakt u nog geen gebruik van deze code, dan kunt u deze bij de NBC tegen een vergoeding aanvragen.

Basis-checklist voedselveiligheid en hygiëne

1.    Is er een thermometer aanwezig?
Een steekthermometer of een thermometer met voeler hebben de voorkeur. Controleer jaarlijks of de thermometer voldoet aan de eisen (kalibreren). 

2.    Is de temperatuurcontrole op orde?
In de hygiënecode vindt u een registratieformulier waarop u de temperaturen kunt registreren. Daarmee borgt u de temperatuurcontrole. Meet de temperaturen wekelijks; bij warmer weer controleert u vaker. 

3.    Is de ongekoelde verkoop geborgd?
Gebruik de aanvullende module ongekoelde verkoop uit de hygiënecode. Let vooral op het registreren van de kerntemperatuur, de maximale presentatietijd en het jaarlijkse microbiologisch onderzoek. 

4.    Is de bakkerij goed schoon te maken?
Let vooral op lastig bereikbare plekken en stellingen die tegen de wand staan. Lees ook: NVWA-boete zit soms in een vergeten hoekje.

5.    Is de schoonmaak op orde?
Maak de brood- en de banketbakkerij dagelijks grondig schoon. Hierdoor voorkomt u dat er voedselresten liggen die plaagdieren aantrekken. In een schone en nette bakkerij is het bovendien prettig werken: u grijpt niet mis en hoeft niet extra af te wassen voor u begint. 

6.    Is het schoonmaakplan up-to-date?
Het schoonmaakplan is geen verplichting uit de wetgeving, maar helpt u bij het schoon en netjes houden van de bakkerij. Loop het plan eens per half jaar na en kijk of plekken vaker of minder vaak een schoonmaakbeurt nodig hebben. 

7.    Staan er geen overtollige apparaten, materialen en grondstoffen?
Ruim apparaten, materialen en grondstoffen op wanneer u die niet gebruikt. Dat maakt schoonmaken makkelijker en sneller.

8.    Zijn vloeren en wanden heel, en doet de verlichting het? 
Vervang defecte lampen tijdig en laat kapotte tegels en dergelijke vervangen. Dit voorkomt ongevallen met medewerkers en vuilafzetting in kapotte voegen. Zorg voor zo min mogelijk glas in het bedrijf. Stel daarnaast een glasbreukplan op. Zo’n plan vindt u in de hygiënecode.

9.    Zijn rubbers, horren en beveiligingen heel en schoon? 
Vervang rubbers van diepvriezen en koelkasten tijdig en controleer op schimmelvorming. Plaats horren voor ramen en deuren die u bij warm weer opent. Zo voorkomt u dat plaagdieren een woning en eten zoeken in het bedrijf. 

10.    Voorkomt u kruisbesmetting door micro-organismen en allergenen?
Zorg dat rauwe producten niet in aanraking komen met gebakken producten. Maak bijvoorbeeld aparte werkbanken om gebakken producten in te pakken. Let ook op allergenen. Werk zorgvuldig en wees u bewust van de 14 wettelijke allergenen. Volg eventueel de allergenentraining

11.    Is de allergeneninformatieverstrekking in orde?
Consumenten met een voedselallergie of -intolerantie kunnen in uw winkel vragen stellen over allergenen. Zorg dat u deze informatie heeft. Geeft u de informatie mondeling? Plaats dan een bordje waarop u dat aangeeft. 

Speerpunten NVWA 2019

Eind december 2018 maakte de NVWA haar jaarplan 2019 bekend. In dat jaarplan staat waarop zij zich in 2019 zal richten. 

Het hele artikel lezen? Log in of word lid van de NBOV
Artikelen / Branche
NBOV in gesprek met het ministerie van SZW
Artikelen / Branche
Energiebesparing en verduurzaming bij bakkerijen
Artikelen / Branche
Succesvolle lobby: extra verhoging minimumloon van de baan