Kerstmarkt? Oliebollen? Zo verkoopt u voedselveilig!

27 november 2019

Staat u op de kerstmarkt of gaat u oliebollen verkopen in een kraam buiten de winkel? Een marktkraam is officieel een ‘mobiele bedrijfsruimte’. De Hygiënecode voor de Brood- en banketbakkerij heeft daarvoor een overgangsregeling, waarin staat hoe u voedselveilig en hygiënisch verkoopt vanuit een mobiele bedrijfsruimte. Deze overgangsregeling vindt u in de aanvullende modules van de Hygiënecode.

In onderstaand overzicht kunt u lezen waaraan de mobiele bedrijfsruimte, de (persoonlijke) hygiëne en het vervoer moeten voldoen.

De mobiele bedrijfsruimte

  • De zijkanten en achterkant van de ruimte moeten zijn afgesloten, bijvoorbeeld met winddicht zeildoek.
  • Er moet (stromend) water zijn.
  • Oppervlakten die in aanraking komen met levensmiddelen moeten geschikt zijn voor het doel waarvoor u ze wilt gebruiken. Ze moeten in een deugdelijke staat zijn (heel en veilig) en eenvoudig schoon te maken zijn.
  • De koelcapaciteit moet voldoende zijn om producten en ingrediënten op de juiste temperatuur te bewaren, en om de bewaartemperatuur te bewaken.

Persoonlijke hygiëne

  • Was uw handen hygiënisch met zeep en droog ze bij voorkeur met papieren handdoeken.
  • Bind lange haren bij elkaar.
  • Draag schone kleding.

Afdekken producten

Zorg dat plaagdieren en consumenten niet bij de producten kunnen komen. Dit voorkomt besmetting van producten.

Bewaren, verhitten en terugkoelen 

  • Bewaar bederfelijke levensmiddelen onder 7 °C.
  • Bewaar warme levensmiddelen boven 60 °C.
  • Verhit rauwe ingrediënten of producten altijd boven 75 °C.
  • Koel alle bereide producten die niet warm worden verkocht zo snel mogelijk terug naar onder 7 °C.

Temperatuurcontrole

Controleer de temperaturen regelmatig met een digitale kernthermometer.

Schoonmaak

  • Houd de mobiele bedrijfsruimte schoon.
  • Maak de gebruikte materialen, en oppervlakken die met levensmiddelen in aanraking komen, regelmatig schoon.
  • Zorg dat er materialen aanwezig zijn om oppervlakken schoon te maken en te ontsmetten. Vervang deze op tijd.

Afval 

Zorg dat afval op de juiste manier wordt afgevoerd, zodat plaagdieren (muizen, ratten en vogels) geen kans krijgen.

Verversen bakolie

Controleer aan het begin en aan het eind van de dag de kwaliteit van uw bakolie. Ververs deze op tijd.

Vervoer van producten

  • Dek beslag en deegstukken af, zodat ongewenste stoffen deze niet kunnen besmetten. 
  • Voorkom ook tijdens het vervoer kruisbesmetting van gegaarde producten door rauwe producten.
  • Borg de koelketen, bijvoorbeeld met een gekoelde wagen of met koelboxen.

Allergenenvermelding

  • Ook in uw mobiele bedrijfsruimte moet u de allergenen van uw producten in kaart brengen en ervoor zorgen dat de informatie beschikbaar is voor de consument. 
  • Kiest u voor mondelinge informatie over allergenen? Dan moet u dit laten weten met bijvoorbeeld een bordje op de toonbank.

Hygiënecode

De Hygiënecode voor de Brood- en banketbakkerij vindt u op de site van het NBC, als u bent ingelogd. Gebruikt u de code nog niet? U kunt deze bij het NBC (tabblad Controle) tegen een vergoeding aanvragen.

Het hele artikel lezen? Log in of word lid van de NBOV
Artikelen / Branche
NBOV in gesprek met het ministerie van SZW
Artikelen / Branche
Energiebesparing en verduurzaming bij bakkerijen
Artikelen / Branche
Succesvolle lobby: extra verhoging minimumloon van de baan