2018: Waarop handhaafde de NVWA?

18 dec 2018

Het afgelopen jaar heeft de NVWA bij de handhaving van de wet- en regelgeving een aantal speerpunten gekozen, namelijk listeria en zout in brood. Daarnaast blijft de NVWA natuurlijk toezien op de hygiëne in bedrijven. De NBOV ondersteunt haar leden door ze te informeren en door ze wanneer nodig te helpen bij het schrijven van zienswijzen en bezwaarschriften aan de NVWA.

 
 

In 2018 handhaafde de NVWA in de brood- en banketbakkerij speciaal op listeria bij grotere bedrijven, en op zout in brood bij zowel de ambachtelijke als de industriële bakkerij.  Listeria  Het NVWA-project rondom de handhaving op listeria was gericht op grotere ondernemingen. Het micro-organisme listeria is een bacterie die bij lage temperaturen goed gedijt, bijvoorbeeld in zuivel, vlees, groente en fruit. De handhaving leverde niet alleen veel vragen bij ondernemers op, maar leidde ook tot een gesprek van NBOV, NBC en NVB met de NVWA over hun beleidslijn waarin het onderscheid tussen industrie en ambacht is gedefinieerd. Door onduidelijkheden waren ambachtelijke bakkerijen onder het industrieel toezicht geplaatst. Het gesprek had tot resultaat dat het onderscheid tussen ambacht en industrieel uit het document Criteria evaluatie hygiënecodes blijft gehandhaafd. Zout in brood In de periode tussen mei en augustus 2018 heeft de NVWA monsters genomen bij zowel de

Het hele artikel lezen? Log in of word lid van de NBOV